De afgelopen jaren is de markt voor mobiele betalingen wereldwijd ontploft: sinds 2015 is deze meer dan verdubbeld en vorig jaar met bijna twintig procent toegenomen ten opzichte van 2017. In totaal gaat het vandaag de dag om een business van 930 miljard dollar.
In het huidige groeitempo ligt de mobiele betaalmarkt op koers om al in de eerste helft van dit jaar de mijlpaal van 1000 miljard dollar (ofwel 1 biljoen) te overschrijden. Daarna zal de groei zich naar schatting in rap tempo blijven voortzetten, waarbij de prognoses voor 2023 uiteenlopen tot een marktwaarde van tussen de 2,7 en 4,5 biljoen dollar.
En dat biedt kansen, voor fintechbedrijven, maar vooral ook voor beleggers.
Totale omzet van de mobiele betaalmarkt wereldwijd (in miljarden dollars)
Bron: Statista
Geografisch neemt vooral China het voortouw in deze markt: maar liefst 86 procent van de Chinese bevolking betaalde in 2018 geregeld mobiel ten opzichte van 34 procent van consumenten wereldwijd. In Nederland kan sinds 2015 contactloos worden betaald.
Dat gebeurt in toenemende mate door klanten die online winkelen, maar ook het aantal mobiele betalingen in supermarkten, bedrijfskantines en parkeergarages en -terreinen groeit harder en harder. Daarbij nemen zowel de aantallen betalingen toe als de bedragen die ermee zijn gemoeid.
Groeikatalysatoren
Er zijn een paar katalysatoren voor die groei te bedenken: denk aan een groeiende wereldbevolking, die bovendien steeds welvarender wordt, en een toenemend aantal beschikbare mobiele betalingsplatforms.
Daarnaast groeit ook het vertrouwen in mobiele betaalsystemen en -platforms, dankzij bedrijven als het Amerikaanse Square (van Twitter-CEO Jack Dorsey) dat sterk de nadruk legt op veiligheid en fraudepreventie. Bovendien staat ook de techniek niet stil en wordt er volop geïnnoveerd om de bruikbaarheid van mobiele betalingen verder te verfijnen.
Zo heeft Mastercard al betalingssystemen geïntroduceerd op basis van nieuwe Blockchain-technologie die transparantie, efficiëntie en veiligheid bevordert. Andere innovaties behelzen verhoogde promotie van e-wallets, zoals Apple Pay, en het wegnemen van wereldwijde barrières met behulp van betaalverwerkings- en risicobeheerdiensten van het Duitse fintechbedrijf Wirecard.
Meerdere toepassingen
Betalen via Whatsapp, Messenger of sms wordt steeds meer gemeengoed. Betaalapp Tikkie heeft volgens moederbedrijf ABN Amro inmiddels meer dan vijf miljoen gebruikers. Maar ook zonder pas betalen wordt steeds makkelijker door de Near Field Communication (NFC)-chip in je smartphone.
Het biedt de gebruiker meer transparantie en controle over zijn of haar financiën. Je bekijkt immers realtime de status van je bankrekening en betalingen.
Dat deze vorm van interactie met de klant ook grote zakelijke kansen biedt, zien fintechbedrijven. En door de nieuwe PDS2-regelgeving – waardoor consumenten andere dienstverleners dan hun eigen bank toegang kunnen geven tot hun betaalrekeningen – is er een extra marktimpuls. Steeds verder groeit de vraag naar het koppelen van betalingstechnologie en big data aan locatieservices en bestedingspatronen.
Ook als belegger meeprofiteren?
Met zulke sterke groeiprognoses en innovatieve ontwikkelingen is het niet verwonderlijk dat je als (potentiële) belegger wil meeprofiteren van de kansen in de mobiele betaalmarkt. Om haar klanten toegang te bieden tot deze markt, heeft eToro de MobilePayment CopyPortfolio samengesteld; een thematische beleggingsportefeuille die zich volledig richt op de markt voor mobiele betalingen.
Met deze portefeuille kunnen beleggers op lange termijn passief in het segment beleggen, met aandelen van toonaangevende large-cap bedrijven in de betalings- en creditcardsector.
Voor trendgeoriënteerde klanten met vertrouwen in andere thema’s en sectoren biedt eToro meer thematische beleggingsportefeuilles, denk aan ontwikkelingen op het gebied van cannabis of cyberveiligheid.
Dit is een artikel uit onze reeks over sociaal handelen. Al ruim 10 miljoen beleggers delen hun inzichten en strategieën online. Wat gebeurt er in de cryptomarkt en hoe speel je daarop in? Je leest het in onze serie Het nieuwe handelen in crypto’s. Deze wordt mogelijk gemaakt door eToro.
Cryptovaluta zijn niet gereguleerd, prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De gepresenteerde handelsgeschiedenis is minder dan 5 jaar oud en is mogelijk niet voldoende als basis voor een investeringsbeslissing. Uw kapitaal is in gevaar.
66% van particuliere handelaren verliest geld bij het handelen in CFD’s via deze dienstverlener. Ga na of u zich het hoge risico voor verlies van uw geld kunt veroorloven.